02-12-2022

NIKON ȘI PARTENERII ANUNȚĂ CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2022

Amsterdam, Olanda, vineri, 2 decembrie 2022: Nikon, CIWEM, WaterBear și Arup au plăcerea de a anunța câștigătorii concursului Environmental Photographer of the Year 2022. Acum, în al 15-lea an de la înființare, concursul anual prezintă unele dintre cele mai inspiratoare fotografii de mediu din lume, furnizând o platformă internațională pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor care pun în pericol planeta noastră.

Fotograful Mehdi Mohebi Pour a fost distins cu mult râvnitul premiu Environmental Photographer of the Year, pentru emoționanta sa imagine intitulată „The Bitter Death of Birds” (Dureroasa moarte a păsărilor) (2021). Fotografia prezintă doar trei dintre miile de păsări care au murit în laguna Miankaleh din Iran, din cauza lipsei de apă și a contaminării, precum și eforturile lucrătorilor de mediu de a aduna cadavrele pentru a preveni răspândirea bolilor. Fotografia câștigătoare a fost aleasă pentru portretizarea suprarealistă a caracterului ciclic al vieții oamenilor și naturii sălbatice.

Mehdi Mohebi Pour declară:Pentru mine este extrem de important că am câștigat acest premiu prestigios, deoarece fotografierea climei și prezentarea stricăciunilor care se produc constituie cea mai mare prioritate a mea în viață. Îmi doresc ca oamenii din întreaga lume să știe despre evenimentul trist al morții păsărilor din Iran, deoarece dacă nu ne reconsiderăm stilul de viață și nu avem grijă de planetă, acest lucru se va întâmpla în curând și în alte țări.”

Concursul îi celebrează și pe fotografii viitorului. Fayz Khan, în vârstă de 16 ani, a câștigat premiul Young Environmental Photographer of the Year pentru imaginea sa captivantă, „Beautiful but Ostile Colors on Earth” (Culori frumoase, dar ostile pe pământ) (2022). Fotografia prezintă flamingi zburând deasupra lacurilor Magadi și Natron din Kenya, ape din care aceștia se hrănesc, dar care sunt extrem de alcaline și de toxice pentru majoritatea celorlalte forme de viață vegetală și animală. Fotografia a fost lăudată pentru că este clasică și bine compusă, subliniind totodată efectele nespuse ale crizei climatice din Valea Riftului.

Stefan Maier, manager general la departamentul de marketing de la Nikon Europe: Suntem încântați că Fayz Kahn a fost selectat drept câștigător al premiului Young Environmental Photographer of the Year 2022. Nikon a fost în culisele unora dintre cele mai importante povești spuse prin fotografie în ultimul secol și ne face o mare plăcere să susținem un talent atât de tânăr, care contribuie la impactul pe care fotografia va continua să îl aibă în viitor și își perfecționează aptitudinile fotografice.

Anul acesta, un juriu internațional, din care au făcut parte Roie Galitz, Ambasador Nikon și activist și Matilde Gattoni, fotografă preocupată de problemele legate de mediu și de drepturile omului, a primit lucrări din peste 120 de teritorii din întreaga lume. Lucrările înscrise la concurs au aparținut unor fotografi amatori și profesioniști de toate vârstele, de la șapte până la 90 de ani. Pentru concursul din acest an s-a constituit și un juriu specializat în etică, cu scopul de a se îmbunătăți responsabilitatea și transparența în selectarea fotografiilor. În urma unui meticulos proces de selectare, comisia a analizat fotografiile care au ridicat probleme etice și a solicitat informații suplimentare de la fotografi, acolo unde era necesar, pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

Pentru a afla mai multe despre câștigătorii concursului Environmental Photographer of the Year din acest an, vizitați www.epoty.org.

Lista completă a fotografiilor premiate și a câștigătorilor concursului din acest an este următoarea:

      ● Environmental Photographer of the Year: The Bitter Death of Birds (Dureroasa moarte a păsărilor), Mehdi Mohebi Pour, 2021

      ● Young Environmental Photographer of the Year – Premiu acordat de Nikon: Beautiful but Hostile Colours on Earth (Culori frumoase, dar ostile pe pământ), Fayz Khan, 2022

      ● Vision of the Future: Vertical Farming (Agricultură pe verticală), Arie Basuki, 2022

      ● Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins (Naturalia: Cronica ruinelor contemporane), Jonathan „Jonk” Jimenez, 2021

      ● Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion (Explozie chimică), Subrata Dey, 2022

      ● Adapting for Tomorrow: New Ways to the Future (III) (Noi căi spre viitor), Simone Tramonte, 2021

Despre Nikon

Nikon ocupă un loc de frunte la nivel mondial în furnizarea de produse și servicii foto-videografice. Tehnologia sa optică inovatoare, de la aparate foto până la obiective, accesorii de sistem și optică sportivă și recreativă pentru consumatori și profesioniști, are la bază peste 100 de ani de experiență. Brandul este recunoscut la nivel mondial pentru stabilirea unor noi standarde la nivel de design și de performanțe, cu revoluționarele aparate foto mirrorless din seria Z de la Nikon și cu obiectivele NIKKOR Z, care reprezintă o nouă dimensiune a caracteristicilor optice.

Nikon se angajează să se poziționeze în fruntea culturii foto-videografice și permite unora dintre cei mai buni artiști vizuali din lume să își atingă potențialul creativ prin intermediul povestirilor vizuale. Echipamentul său fotografic premiat îi susține pe fotografi și pe videografi în realizarea viziunii lor creative la cel mai înalt nivel. Produsele sale premiate de optică sportivă și recreativă aduc lumea mai aproape de realizarea obiectivelor urmărite, de la observarea păsărilor și a stelelor până la teatru, golf și călătorii. În calitate de partener vizionar de încredere, Nikon reunește toate nivelurile de creatori de conținut prin comunitatea sa implicată, prin expertiza tehnică de neegalat și accesul la resursele educaționale, prin inițiative precum Nikon School.

Despre CIWEM

Instituția privilegiată pentru managementul apei și mediului (CIWEM) este un organism profesional independent înființat prin decret regal și o organizație caritabilă înregistrată în Regatul Unit, care lucrează la nivel internațional pentru a promova practica managementului apei și al mediului. CIWEM reprezintă o comunitate de 30.000 de profesioniști cu o viziune comună pentru o lume sigură și durabilă. Pentru mai multe informații, vizitați: https://www.ciwem.org/

Despre WaterBear

WaterBear este o platformă de streaming inovatoare, care prezintă documentare premiate, precum și conținut original, cu teme din biodiversitate, comunitate, acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și moda sustenabilă. Membrii comunității WaterBear pot să transmită materiale video în orice moment și pe orice dispozitiv, totul în mod gratuit și pot să acționeze în mod direct și instantaneu pentru a sprijini ONG-urile din întreaga lume și a contura un viitor mai bun pentru planeta noastră fragilă. Pentru mai multe informații despre WaterBear și pentru a vă înscrie, vizitați: https://www.waterbear.com/

Despre Arup

Dedicat unei dezvoltări sustenabile, Arup este un colectiv de consultanți și experți care lucrează în 140 de țări. Ne-am înființat pentru a fi umani și excelenți în egală măsură și colaborăm cu clienții și partenerii noștri folosind imaginația, tehnologia și rigoarea pentru a contura o lume mai bună. Pentru mai multe informații, vizitați: https://www.arup.com/