Acest concurs este acum închis

Premiul Environmental Photographer of the Year

Nikon, WaterBear și CIWEM au început să caute fotograful care va merita premiul Environmental Photographer of the Year 2021. Fiind deja la a 14-a ediție, acest concurs anual oferă o platformă internațională pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de mediu care pun în pericol planeta noastră. Premiul celebrează capacitatea umanității de a supraviețui și de a inova și prezintă imagini care stimulează gândirea și atrag atenția asupra impactului nostru.

Înscrierile la concursul Environmental Photographer of the Year 2021 s-au încheiat. Toți câștigătorii vor fi anunțați la COP26 în noiembrie 2021.

Vă prezentăm membrii premiați ai juriului din acest an

Fotograful britanic Ope Odueyungbo, fotografa norvegiană Lina Kayser, fotograful britanic Alfie Bowen, fotograful pentru The New York Times și câștigătorul Premiului Pulitzer la categoria Feature Photography, Josh Haner, designerul Marquise Stillwell, activista pentru justiția climatică Frances Fox, directorul centrului internațional ICCCAD Saleemul Huq, fotograful Ben Moore, inginerul constructor Diana Abrunhosa și CEO-ul de la CIWEM, Terry Fuller, vor examina și selecta fotografiile câștigătoare.

Alfie Bowen, membru al comunității Z Creators

Alfie este un fotograf britanic premiat, diagnosticat în copilărie cu autism. Viziunea sa artistică este modelată de o atenție minuțioasă la detalii și de o hotărâre neclintită de a dovedi că oamenii greșesc. Simțindu-se îndepărtat de semenii săi, Alfie a găsit o afinitate față de animale, care i-au fost ghid în cele mai întunecate momente ale sale. În copilărie, a căutat alinare în reviste și documentare despre natura sălbatică, iar acum, ca adult, lucrările sale au fost prezentate de BBC Earth și sunt lăudate de celebrități precum Sir David Attenborough. Povestea impresionantă a lui Alfie include și colaborarea lui cu organizații caritabile pentru a crește gradul de conștientizare privind natura sălbatică și autismul. În 2021, Alfie a devenit membru al comunității Z Creators autorizate de Nikon.

Lina Kayser, membră a comunității Z Creators

Lina este o fotografă norvegiană, stabilită în Dovrefjell, Norvegia. Ea este specializată în fotografierea locurilor reci și îndepărtate din nord, precum și a fragilei vieți arctice. Pe lângă proiectele sale fotografice individuale, Lina a găzduit ateliere de fotografie în Norvegia și în străinătate, precum și expediții navale la Svalbard. Cu o pasiune puternică pentru natura sălbatică din regiunea nordică și arctică, Lina folosește rețelele de socializare pentru a-și împărtăși perspectivele. Lina a lucrat în parteneriat cu Nikon din 2017 și este acum membră a comunității Z Creators autorizate de Nikon.

Ben Moore, membru al comunității Z Creators

Ben Moore este un fotograf de reclame autodidact, specializat în fotografie aeriană, arhitecturală și urbană. Stilul său este ușor capricios, dar curat, cu tonuri pământești. El are o pasiune pentru folosirea liniilor în imaginile sale cu o vizualitate clară, care șochează și emoționează publicul său. Ben lucrează cu Nikon din august 2020 ca membru al comunității Z Creators.

Frances Fox, activistă în domeniul justiției climatice pentru tineri

Frances este activistă în domeniul justiției climatice pentru tineri și este fondatoare, directoare la nivelul Regatului Unit și coordonatoare internațională în furnizarea de servicii altfel inaccesibile pentru artiști/vorbitori în cadrul organizației Climate Live. Climate Live produce concerte globale care valorifică puterea muzicii de a implica, a educa și a responsabiliza oamenii în mișcarea pentru protecția climei. Frances este, de asemenea, coordonatoare de festivaluri pentru UK Student Climate Network și ajută la organizarea campaniilor internaționale pentru Fridays For Future. Frances i-a reprezentat pe greviștii din Marea Britanie când s-a ridicat pe aceeași scenă cu Greta Thunberg în Bristol, pentru a se adresa mulțimii de 30.000 de persoane, cerând măsuri din partea guvernului și întreprinderilor cu privire la schimbările climatice.

Ope Odueyungbo, fotograf

Fiind pasionat de fotografie de la vârsta de 16 ani, stilul și lucrările lui Ope s-au schimbat de-a lungul anilor, abordând tot felul de fotografii, dar lui i-a plăcut dintotdeauna să se specializeze în fotografierea străzilor și a arhitecturii, precum și în portretistică. Lucrările lui Ope au fost publicate de Trope în cartea Parallel Lines din 2019, prima sa ediție personală și în volumul 2 al colecției Emerging Photographers Series de la Trope, o nouă colecție care celebrează lucrările fotografilor tineri și emergenți din întreaga lume. Imaginile lui Ope sunt un studiu al contrastelor, prezentând o dualitate a perspectivei evidente în munca sa profesională și personală: extrovertit față de introvertit, urban/arhitectural față de personal/familial. Ope se străduiește să capteze atenția privitorilor făcând din lucrurile obișnuite ceva extraordinar, atrăgându-i prin utilizarea unor linii indicatoare, rețele și modele geometrice și experimentând cu distanțe și vederi de ansamblu.

Diana Abrunhosa, inginer constructor

Diana este inginer constructor în echipa Water de la ARUP și membru autorizat al CIWEM. Diana a fost întotdeauna preocupată de mecanismele de reziliență privind gestionarea apei, de ideea de sustenabilitate și de modul în care orașele se pot adapta pentru a-și armoniza mediile și a contribui la abordarea problemelor cu care se confruntă din cauza schimbărilor climatice. Ea are un rol activ în calitate de ambasador STEM, participând la mai multe programe școlare pentru a crește gradul de conștientizare a principiilor sustenabilității.

Terry Fuller, CEO la CIWEM

Terry are o experiență de peste 30 de ani ca manager în domeniul apei și mediului, asigurând conducerea tehnică în proiecte de anvergură în unele dintre cele mai frumoase și mai provocatoare locuri din lume. Terry este pasionat de ideea de a se ajunge la o lume cu zero emisii de carbon și recunoaște că obținerea valorii zero nete până în 2050 pe plan intern nu va preveni încălzirea globală dezastruoasă prevăzută, având în vedere tendințele actuale. Înainte de a-și dedica munca cu normă întreagă la CIWEM, Terry a fost și rămâne un membru activ.

Marquise Stillwell, designer

Cu o practică ce se întinde pe parcursul a două decenii, călătoria lui Marquise Stillwell a început cu o curiozitate pentru oameni și spații, care s-a dezvoltat ulterior într-o pasiune pentru proiectarea sistemelor care fac toate mediile mai bune pentru toată lumea. În 2009, Marquise a fondat Openbox – un studio de proiectare și cercetare cu sediul în New York, care funcționează la intersecția dintre oameni și sisteme. Marquise Stillwell este un designer și un catalizator pentru construirea comunităților în jurul designului, artei și culturii. De asemenea, Marquise este membru al High Line Advisory Committee și membru al Urban Design Forum.

Josh Haner, fotograf

Josh este fotograf al vieții universitare și redactor pentru domeniul tehnologiei foto la The New York Times. El a fost distins cu Premiul Pulitzer 2014 la categoria Feature Photography și a petrecut ultimii șapte ani lucrând pe tot globul pentru a documenta realitățile presante și pe scară largă ale schimbărilor climatice. În segmentele de film înregistrate cu drone și în fotografiile realizate de la sol, el explorează consecințele cu care se confruntă o lume care se încălzește. Lucrările sale jurnalistice foto și video au fost onorate cu premii de la World Press Photo, Pictures of the Year International și National Press Photographers Association.

Saleemul Huq, director la ICCCAD

Saleemul Huq este director la International Centre for Climate Change and Development (ICCCAD) din Bangladesh și este expert în legăturile dintre schimbările climatice și dezvoltarea sustenabilă, în special din perspectiva țărilor în curs de dezvoltare. El a fost autorul principal al capitolului privind „Adaptarea și dezvoltarea sustenabilă” din cel de-al treilea raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice și a fost autorul principal al capitolului privind „Adaptarea și atenuarea” din cel de-al patrulea raport de evaluare al IPCC.

Categoriile concursului

Concursul Environmental Photographer of the Year sprijină apelurile urgente la acțiune ale Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, recunoscând natura complexă interconectată a acțiunilor întreprinse pentru dezvoltare, reducerea sărăciei, egalitate, securitate și prevenirea efectelor schimbărilor climatice, precum și efortul fără precedent din toate sectoarele societății, necesar pentru a aborda problemele definitorii ale prezentului.

Environmental Photographer of the Year

Premiul cel mare va fi acordat unei singure imagini care facilitează înțelegerea de către oameni a cauzelor și efectelor schimbărilor de mediu și ale inegalității sociale, evidențiază soluții la urgențele climatice și ecologice și ne inspiră să trăim sustenabil.

Fotograful câștigător va primi:

  • Un premiu în numerar de 10.000 GBP și certificatul de premiere
  • Un articol și un interviu în revista The Environment a CIWEM
  • Un profil pe platforma WaterBear
  • Un material informativ pe site-ul web Nikon Europe
  • și nu numai

Young Environmental Photographer of the Year

Acordat în parteneriat cu Nikon, acest premiu recompensează cea mai bună dintre fotografiile despre mediu obținute prin obiectivele tinerilor fotografi cu vârsta de cel mult 21 de ani.

Fotograful câștigător va primi:

  • Un aparat foto Nikon Z + 3 obiective de la Nikon
  • Un profil pe platforma WaterBear
  • Un material informativ pe site-ul web Nikon Europe
  • Un interviu în revista The Environment a CIWEM
  • și nu numai
Premii suplimentare și oportunități de prezentare sunt acordate la următoarele categorii:

Premiul de la Resilient Foundation (The Resilient Award)

Această categorie, stabilită împreună cu Resilient Foundation, prezintă impactul pe care îl au povestirile prin intermediul fotografiilor. Premiul va fi acordat unei singure imagini ce încorporează o narațiune convingătoare care educă, emană speranță și inspiră idei de acțiune.

The Resilient Foundation s-a născut ca răspuns la lipsa de acțiune în contextul schimbărilor climatice rapide. Fundația demonstrează puterea povestirilor inspiratoare de a dezvălui cele mai critice probleme ale prezentului.

Mediile viitorului (Environments of the Future)

Această categorie relatează schimbările de mediu datorate impactului umanității și oferă o privire asupra viitorului nostru. Fotografiile vor demonstra rezistența oamenilor și a mediilor care se confruntă cu adversități și care iau atitudine față de provocările distrugerii mediului, securității energetice și conservării resurselor noastre naturale.

Orașe sustenabile (Sustainable Cities)

Această categorie atrage atenția asupra mediilor construite de noi și asupra comunităților și animalelor care le populează, prezentând soluții inteligente și rezistente pentru orașe, transport, deșeuri și conexiunile dintre natură, societate și infrastructură. Fotografiile vor include soluții ecologice din domeniile ingineriei, proiectării, materialelor și structurilor.

Acțiuni pentru climă (Climate action)

Această categorie explorează dezvoltarea economică și ecologică durabilă și demonstrează legătura umană cu lumea naturală și acțiunile noastre pentru conservarea acesteia. Fotografiile vor evidenția valoarea naturală și socială a mediului, energia curată accesibilă și abordările inovatoare pentru adaptare și pentru atenuarea efectelor schimbărilor de mediu.

Apă și siguranță (Water and Security)

Examinând relațiile complexe dintre accesul la apă curată și salubritate, dintre egalitatea între sexe și securitate, această categorie explorează cererea noastră tot mai mare de apă și rolul egalității sub fiecare aspect al managementului apei, de la lipsa acesteia până la consumul în exces.

Premiul publicului (People's Choice)

Această categorie oferă publicului șansa de a vota pentru cea mai bună fotografie de mediu din 2021. Votul va avea loc online și un singur premiu People's Choice va reveni favoritului majorității. Câștigătorul se va alătura câștigătorilor desemnați de juriul din 2021 și va fi prezentat la expoziția Environmental Photographer of the Year.

Pentru șansa de a câștiga, trimiteți cea mai bună lucrare! Pentru mai multe detalii despre modul de trimitere a lucrărilor, vizitați pagina oficială Environmental Photographer of the Year aici.